• Lorem ipsum

Zo gaan uw hoorbatterijen langer mee

10 TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN HOORBATTERIJEN

TIP 1: Altijd 1-2 minuten wachten na het verwijderen van de sticker.

Hoorbatterijen zijn van het type “zink-lucht”, dat wil zeggen dat ze na het verwijderen van de sticker worden geactiveerd middels de toetreding van zuurstof. U dient altijd 1-2 minuten te wachten na het verwijderen van de sticker alvorens u ze in het hoortoestel of de processor plaatst. De batterij heeft deze tijd absoluut nodig om voor de volle 100% geactiveerd te worden.

Sommige gebruikers reageren daarop: maar als ik mijn batterijen gelijk in het toestel plaats, komt er toch ook gewoon zuurstof bij? Het toestel is immers niet luchtdicht. Waarom dan wachten? De reden is, dat als de batterijen meteen in het toestel worden geplaatst, het toestel meteen stroom begint te “trekken”” uit de batterij. Deze is dan nog amper op “kracht” gekomen en kan slechts weinig energie leveren. Gevolg: soms lijkt het alsof de batterij niet goed is en omdat ze meteen weer “leeg getrokken” worden gaan ze aanzienlijk minder lang mee! Als u een batterijen tester heeft, kunt u het ook zien. Direct na het verwijderen van de sticker levert de batterij veel minder stroom dan na 2 minuten.

 

TIP 2: Bewaar de batterijen gewoon op huiskamer temperatuur op een droge plaats

Sommige mensen denken dat ze de batterijen op een koele plaats moeten leggen zodat ze langer meegaan. Ze leggen ze daarom in de koelkast. NIET DOEN! De batterijen condenseren daardoor onnodig. Door condensatie kan de batterij gaan roesten, wat te zien is aan het grijze stof dat zich op de batterijrand zal afzetten. Gewoon in de lade van uw bureau of kast is prima.

 

TIP 3: Haal de batterij uit uw hoortoestel als u deze langere tijd niet gebruikt

Als u uw toestel langere tijd (langer dan bijv. een maand) niet gebruikt, dient u - net als bij elk ander apparaat dat op batterijen werkt - de batterij(en) altijd buiten het toestel te bewaren.

 

TIP 4: Sticker terugplaatsen bij het niet gebruiken heeft geen zin

Zoals bij tip 1 staat, wordt de batterij geactiveerd middels het verwijderen van de sticker, waardoor de zuurstof met het zink in aanraking komt. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld elke avond het stickertje er weer op te doen met het idee om zo de levensduur van de batterij te verlengen. Eenmaal geactiveerd blijft het geactiveerd en gedraagt de batterij zich net als alle andere batterijen.

 

TIP 5: Efficiënt verwisselen van de batterij

De handigste methode om een batterij te verwisselen en daarbij de tijd die nodig is voor het 1-2 minuten wachten na het verwijderen van de sticker efficiënt te benutten is de volgende:

  1. Haal de nieuwe batterij uit de verpakking.
  2. Verwijder de sticker. De zuurstof kan nu meteen tot de batterij toetreden.
  3. Leg de nieuwe batterij nu op een plaats op uw bureau/tafel en plak de sticker ernaast op het tafel/bureaublad. U kunt nu makkelijk onthouden dat dit de nieuwe batterij is.
  4. Haal de lege/oude batterij uit uw hoortoestel.
  5. Stop deze oude batterij omgekeerd terug in het pakje, waar eerst de nieuwe batterij zat. Omdat de oude batterij andersom in het pakje zit, ziet u meteen welke batterijen nieuw zijn en welke oud. Het voordeel van deze methode is dat als u “onderweg” bent u meteen een tijdelijke opbergplaats voor uw oude batterijen heeft.
  6. Leg de nieuwe batterij nu in het hoortoestel. Inmiddels is er nu ca. 1-2 minuten verstreken na stap 2. en heeft de batterij voldoende zuurstof gekregen.
  7. De sticker die nu nog op de tafel geplakt zit, plakt u op de achterkant van het pakje, zodat u dat afval ook weer tijdelijk kwijt bent.

Probeert u zich aan te leren om deze volgorde te hanteren bij het verwisselen van de batterij.

 

TIP 6: Ontzie het milieu

Tegenwoordig mogen er geen schadelijke stoffen meer gebruikt worden en de hoortoestel batterijen die bestemd zijn voor eenmalig gebruik, zijn allen van het zinklucht type. Dit type batterij is het meest milieuvriendelijke (of zo u wilt: minst milieubelastende) dat bruikbaar is voor een hoortoestel en/of de processor van een cochleair implantaat. Nadat de batterij leeg is bestaat de batterij voornamelijk nog uit het metalen omhulsel en het inwendige zink. De twee materialen zijn eenvoudig te scheiden en te recyclen.

Afgedankte batterijen en accu's zijn klein chemisch afval (KCA). U moet ze daarom apart inleveren, zodat de schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Lever ze daarom in bij de chemokar of een ander inleverpunt zoals bijvoorbeeld supermarkt.. Dat is beter voor het milieu, en maakt kunnen de fabrikanten zo waardevolle stoffen zoals het metalen omhulsel en het zink opnieuw gebruiken.

Bij tip 5 hebben wij u onder stap 5. als tip meegegeven om de oude batterijen weer terug in het pakje te doen. U kunt ze niet verwarren met de nieuwe batterijen (want daar zit nog een sticker op) en de oude batterijen slingeren zo niet rond. Zodra het pakje vol zit met alleen maar oude batterijen is het handig om oude batterijen daarna over te hevelen in een speciaal bakje en te bewaren. Dat voorkomt dat ze in het huishouden gaan rondslingeren en per ongeluk toch bij het restafval komen. Voor de recycling is ook het beter om batterijen niet te lang thuis te bewaren, maar ze tijdig in te leveren. In ieder geval voordat roestplekjes verschijnen. Het uit elkaar halen van batterijen wordt dan namelijk moeilijker.

 

TIP 7: Schaf een batterijentester aan

Speciaal voor hoorbatterijen zijn er speciale testertjes (sleutelhangerdesign) waarmee u uw batterijen kunt testen, mocht u er aan twijfelen of een batterij nu een oude of een nieuwe batterij is.

 

TIP 8: Batterijen in een warm en vochtig klimaat

Als u naar een warm en vochtig klimaat reist, kan het zijn dat de batterijen licht gaan oxideren. In de praktijk blijkt het echter zelden voor te komen. U dient hier echter wel attent op te blijven, want oxidatie kan schade aan uw toestel geven. Power One batterijen hebben als enige de garantie dat ze niet oxideren. Als u naar een warm land gaat kunt u dan ook het beste deze Power One batterijen gebruiken. Ook zal een batterij in de praktijk een warm of koud land minder lang meegaan dan bij gemiddelde temperaturen.

 

TIP 9: Batterijen bij gebruik van sterkere hoortoestellen

Als u een wat sterker hoortoestel heeft, kan het zijn dat batterijen uit de lagere prijssegmenten net te weinig power afgeven of te kort meegaan. Als u twijfelt, schaf dan eerst een Trial Pack aan met een aantal verschillende merken. Met name bij de merken Oticon en Widex geven de batterijen van PowerOne en Rayovac vaak een beter resultaat. Ook zijn deze batterijen zeer geschikt voor hoortoestellen die bijvoorbeeld draadloze (bluetooth) verbindingen kunnen maken en daardoor meer stroom verbruiken.

 

TIP 10: Batterijen bij gebruik van cochleair implantaten

Voor cochleaire implantaten (CI) heeft u zogenaamde "Implant Power" batterijen met een hoog vermogen nodig. Ze hebben het formaat van de hoortoestelbatterijen met de blauwe sticker, maar leveren een aanzienlijk hoger vermogen. Bij CI's zijn meestal 3 batterijen nodig. Het is van belang dat u deze altijd tegelijk vervangt. U mag nooit oude en nieuwe batterijen door elkaar gebruiken. Ook verdient het de aanbeveling bij vervanging de processor uit te zetten en pas weer na het vernieuwen de processor weer aan te zetten. Dit komt de levensduur van de batterijen ten goede omdat zo onnodige piekbelasting wordt voorkomen.